Skip to content

Wie zijn wij?

Het bestuur van Herenboeren Zwolle bestaat uit 4 mensen. Daarnaast zijn er zogeheten kartrekkers actief. Hieronder stellen zij zich kort voor.

Marcel Bolhuis

Marcel van Bolhuis

Voorzitter Herenboeren Zwolle

In mijn werkzame leven heb ik mij beziggehouden met veiligheidstechniek en had te maken risicobeoordelingen. Ik ben nu met pensioen. Binnen het bestuur van de Coöperatie heb ik de rol van voorzitter, omdat ik me dan zo breed mogelijk met de hele opzet kan bezighouden. Dit alles onder het adagio: ‘als er iemand is die het beter kan, laat die het dan doen, ik zit niet vastgebakken aan een rol.’

Daarnaast werk ik als vrijwilliger bij de Stichting Voor Elkaar Zwolle waar ik meedraai bij het inloopspreekuur en verzorg ik er een financiële cursus ter ondersteuning van in Zwolle wonende statushouders.

Al vele jaren vind ik het niet fijn, niet te weten hoe mijn eten wordt geproduceerd en wat er allemaal voor gebruikt is om het er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Daarom heb ik me al heel wat jaren geleden aangesloten bij Herenboeren, omdat je met dit concept weet hoe je voedsel wordt verbouwd. Daarnaast vind ik het ook een mooi idee iets achter te laten voor het nageslacht: namelijk grond die is verbeterd waardoor er meer biodiversiteit ontstaat. 

Scherm­afbeelding 2023-07-19 om 09.36.13

Marit Benning 

Penningmeester Herenboeren Zwolle

Scherm­afbeelding 2023-07-18 om 20.23.10

Leonore Kahwagi

Secretaris Herenboeren Zwolle

Ik ben Leonore, werkzaam als HR consultant en gepassioneerd over alles wat te maken heeft met een gezonde en duurzame leefstijl. Ik woon samen met mijn vriend en teckel.

Bij de oprichting van Herenboeren Zwolle heb ik de rol van secretaris op mij genomen, omdat ik denk dat dit aansluit bij mijn competenties van onder meer gestructureerd en efficiënt werken.

Omdat ik graag biologisch eet en kieskeurig ben als het gaat om ingrediënten en graag wil weten waar voedsel vandaan komt, wilde ik zelf meer inzicht en invloed hebben. Herenboeren is voor mij hierin een goede oplossing.

Wie zijn wij?

Henny Willems

Algemeen Bestuur Herenboeren Zwolle

Ik zit in het bestuur zonder vaste taakomschrijving of functie. Ik houd me met de zoektocht naar grond bezig.

Begin jaren 70 toonde ik in het openbaar mijn eerste verzet. Ik kocht bij een kraam een katoenen tasje met de opdruk ANTI PLASTIC en weigerde vanaf dat moment resoluut alle plastic tasje. Ik  weigerde militaire dienst.  Werd trekker binnen de plaatselijke vredesbeweging en ook landelijk verrichte ik de nodige hand en spandiensten. Ik heb gewerkt in het welzijnswerk, de gemeenteraad en mijn laatste betaalde werk verrichtte ik als consulent bij een anti-discriminatie bureau. Sinds mei 2023 ben ik gepensioneerd.

Als hobby ben ik actief bij  de zeilafdeling van de ZRZV. Ook geef ik zeilles bij een zeilschool in Friesland.

In de coronaperiode kwam ik in aanraking met veel nieuwe mensen. Daar zaten ook mensen bij die een hoogstamboomgaard beheerden. Ik  kwam daar tot de ontdekking dat ik het heel leuk vond om met gelijkgestemden in de boomgaard te werken en  bomen te snoeien. Een moestuin voor mezelf vind ik niks maar met elkaar je voedsel produceren leek mij geweldig. Vanuit mijn gedrevenheid om samen te willen werken aan een andere wereld ben ik terechtgekomen bij de Herenboeren. Ik vind het een prachtig initiatief om met elkaar te willen werken aan het mooier maken van een stukje aarde. En dat alles zonder winstoogmerk buiten de winkelketens om.

c0b8a9bb-e395-4410-b2d4-1ddc0fe616a7

Rob Verkes

Algemeen Bestuur Herenboeren Zwolle

Karin Kooiman

Karin Kooiman

Algemeen Bestuur Herenboeren Zwolle

Mijn naam is Karin Kooiman, 60 jaar en ik woon in Wijhe. Mijn hele leven tot en met nu werk ik in de zorg, op de werkvloer en als leidinggevende. We hebben 22 jaar een eigen zorgboerderij gerund met meerdere woonvormen, dagbesteding en allerlei dieren. Sinds 2020 werk ik vanuit mijn eigen bedrijf als wettelijk vertegenwoordiger voor mensen met een hulpvraag.

Mijn levensvisie is onder andere geïnspireerd door de Antroposofie. Zorg voor elkaar, de wereld en de natuur is mijn drijfveer geweest om te werken met mensen met een zorgvraag in combinatie met het kleinschalig boeren leven.

Naast mijn bedrijf en gezin wil ik graag mijn energie stoppen in het helpen organiseren van dit initiatief . Weten wat je eet, waar het vandaan komt en ervoor werken lijkt mij heel gezond, dat er minder vervoersbewegingen nodig zijn een goeie bijdrage aan natuur en drukte problematiek. Bovenal is voor mij gemeenschapsvorming in dit individualistische tijdsperk een motivatie om me in te zetten; samen werken en bouwen aan iets moois, uitdagingen aangaan , oplossingen vinden en middenwegen zoeken. Dat is voor mij een manier om de wereld een stukje mooier te maken.

Ik zie uit naar het moment dat we een stukje grond vinden en kunnen starten .