Wie zijn wij?
Wie zijn wij?
Het bestuur van Herenboeren Zwolle bestaat uit 7 mensen. Daarnaast zijn er zogeheten kartrekkers actief. Hieronder stellen zij zich kort voor.
Marcel van Bolhuis
Voorzitter Herenboeren Zwolle
In mijn werkzame leven heb ik mij beziggehouden met veiligheidstechniek en had te maken risicobeoordelingen. Ik ben nu met pensioen. Binnen het bestuur van de Coöperatie heb ik de rol van voorzitter, omdat ik me dan zo breed mogelijk met de hele opzet kan bezighouden. Dit alles onder het adagio: ‘als er iemand is die het beter kan, laat die het dan doen, ik zit niet vastgebakken aan een rol.’
Daarnaast werk ik als vrijwilliger bij de Stichting Voor Elkaar Zwolle waar ik meedraai bij het inloopspreekuur en verzorg ik er een financiële cursus ter ondersteuning van in Zwolle wonende statushouders.
Al vele jaren vind ik het niet fijn, niet te weten hoe mijn eten wordt geproduceerd en wat er allemaal voor gebruikt is om het er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Daarom heb ik me al heel wat jaren geleden aangesloten bij Herenboeren, omdat je met dit concept weet hoe je voedsel wordt verbouwd. Daarnaast vind ik het ook een mooi idee iets achter te laten voor het nageslacht: namelijk grond die is verbeterd waardoor er meer biodiversiteit ontstaat.
Marit Benning
Penningmeester Herenboeren Zwolle
Mijn naam is Marit Benning, werkzaam als groenbeheerder bij een gemeente. Ik woon samen met mijn vriend met veel plezier in Holtenbroek, Zwolle. Inmiddels woon ik alweer meer dan de helft van mijn leven in een stad maar ik ben opgegroeid op het Drentse platteland. Met vele hardwerkende boeren om me heen. Tijdens de hele discussie rondom stikstof ging ik me afvragen hoe het dan wel moet. Grootschaligheid was in het verleden het antwoord op deze vraag maar inmiddels lijkt het er op dat we weer moeten afschalen. Zo kwam ik bij het initiatief Herenboeren Nederland uit. Met als eerste verbazing: in de omgeving van Zwolle zit nog niks. Hopelijk gaat daar snel verandering in komen! Wat mooi zou dat zijn, samen eigenaar, producent en consument van onze eigen boerderij!
Bij de oprichting van Herenboeren Zwolle heb ik de rol van penningmeester op mij genomen. In de opstartfase lukt dit nog prima maar ik hoop dat zodra we een draaiende boerderij zijn een financiële topper zich zal melden als nieuwe penningmeester.
Leonore Kahwagi
Secretaris Herenboeren Zwolle
Ik ben Leonore, werkzaam als HR consultant en gepassioneerd over alles wat te maken heeft met een gezonde en duurzame leefstijl. Ik woon samen met mijn vriend en teckel.
Bij de oprichting van Herenboeren Zwolle heb ik de rol van secretaris op mij genomen, omdat ik denk dat dit aansluit bij mijn competenties van onder meer gestructureerd en efficiënt werken.
Omdat ik graag biologisch eet en kieskeurig ben als het gaat om ingrediënten en graag wil weten waar voedsel vandaan komt, wilde ik zelf meer inzicht en invloed hebben. Herenboeren is voor mij hierin een goede oplossing.
Henny Willems
Algemeen Bestuur Herenboeren Zwolle
Ik zit in het bestuur zonder vaste taakomschrijving of functie. Ik houd me met de zoektocht naar grond bezig.
Begin jaren 70 toonde ik in het openbaar mijn eerste verzet. Ik kocht bij een kraam een katoenen tasje met de opdruk ANTI PLASTIC en weigerde vanaf dat moment resoluut alle plastic tasje. Ik weigerde militaire dienst. Werd trekker binnen de plaatselijke vredesbeweging en ook landelijk verrichte ik de nodige hand en spandiensten. Ik heb gewerkt in het welzijnswerk, de gemeenteraad en mijn laatste betaalde werk verrichtte ik als consulent bij een anti-discriminatie bureau. Sinds mei 2023 ben ik gepensioneerd.
Als hobby ben ik actief bij de zeilafdeling van de ZRZV. Ook geef ik zeilles bij een zeilschool in Friesland.
In de coronaperiode kwam ik in aanraking met veel nieuwe mensen. Daar zaten ook mensen bij die een hoogstamboomgaard beheerden. Ik kwam daar tot de ontdekking dat ik het heel leuk vond om met gelijkgestemden in de boomgaard te werken en bomen te snoeien. Een moestuin voor mezelf vind ik niks maar met elkaar je voedsel produceren leek mij geweldig. Vanuit mijn gedrevenheid om samen te willen werken aan een andere wereld ben ik terechtgekomen bij de Herenboeren. Ik vind het een prachtig initiatief om met elkaar te willen werken aan het mooier maken van een stukje aarde. En dat alles zonder winstoogmerk buiten de winkelketens om.
Rob Verkes
Algemeen Bestuur Herenboeren Zwolle
Karin Kooiman
Algemeen Bestuur Herenboeren Zwolle
Mijn naam is Karin Kooiman, 60 jaar en ik woon in Wijhe. Mijn hele leven tot en met nu werk ik in de zorg, op de werkvloer en als leidinggevende. We hebben 22 jaar een eigen zorgboerderij gerund met meerdere woonvormen, dagbesteding en allerlei dieren. Sinds 2020 werk ik vanuit mijn eigen bedrijf als wettelijk vertegenwoordiger voor mensen met een hulpvraag.
Mijn levensvisie is onder andere geïnspireerd door de Antroposofie. Zorg voor elkaar, de wereld en de natuur is mijn drijfveer geweest om te werken met mensen met een zorgvraag in combinatie met het kleinschalig boeren leven.
Naast mijn bedrijf en gezin wil ik graag mijn energie stoppen in het helpen organiseren van dit initiatief . Weten wat je eet, waar het vandaan komt en ervoor werken lijkt mij heel gezond, dat er minder vervoersbewegingen nodig zijn een goeie bijdrage aan natuur en drukte problematiek. Bovenal is voor mij gemeenschapsvorming in dit individualistische tijdsperk een motivatie om me in te zetten; samen werken en bouwen aan iets moois, uitdagingen aangaan , oplossingen vinden en middenwegen zoeken. Dat is voor mij een manier om de wereld een stukje mooier te maken.
Ik zie uit naar het moment dat we een stukje grond vinden en kunnen starten .
Wijnand van Die
Kartrekker Herenboeren Zwolle
Je bent wat je eet. Letterlijk. Voedsel geeft ons de bouwstenen voor de cellen en processen in ons lichaam. Noem me gek, maar het lijkt me dat vervuiling door pesticiden, hormoonverstoorders, kunstmatige toevoegingen, PFAS, nanoplastics, medicijnresten en zware metalen niet behulpzaam is voor een goed functionerend lichaam. Daarom probeer ik zorgvuldig te zijn met wat ik eet en koop ik zo vers mogelijk. Ik lees de ingrediëntenlijstjes op verpakkingen, maar uiteindelijk is dat slechts inkt op papier. Liever zie ik zelf waar mijn eten vandaan komt. En nog liever heb ik het zelf geplant en geplukt. Op een Herenboerderij kan dat en door dat samen te doen met een professionele boer ben ik er gerust op dat er elk seizoen genoeg geoogst kan worden.
In het dagelijks leven werk ik als adviseur Duurzame Stedenbouw. Graag zie ik dat gemeenschappen investeren in hun voedselveiligheid en economische gezondheid. Een Herenboerderij die generaties lang zonder overheidssteun gezond voedsel kan produceren, past daar goed bij.